Home > Economic, Militar > Miza achiziţiei de avioane F16- Fabricile de avioane de la Craiova şi de la Bacău?

Miza achiziţiei de avioane F16- Fabricile de avioane de la Craiova şi de la Bacău?

Am urmărit cu atenţie în ultimele zile dezbaterea apărută pe marginea deciziei CSAT de a achiziţiona avioane de luptă F16. ,,Achiziţiona” este mult spus. Vom prelua aceste avioane de la aliaţii americani, având obligaţia de a le moderniza şi de a le oferi o durată de viaţă de 10-15 ani. La o primă vedere pare un deal bun. M-am gândit că în schimbul acceptării propunerii venite de la Washington, de a găzdui elemente ale scutului anti-rahetă, vom beneficia şi de un alt ,,serviciu” conex. Nu pot decât să bănuiesc că acesta s-a materializat în preluarea celor 24 de aparate de zbor F16.

Un alt aspect important este acela al sumelor ce trebuie investite, anual, în mentenanţa acestor avioane de luptă. Echipamentele de bord, consumabile vor costa, cel mai probabil, sume care vor atinge praguri astronomice, de aproximativ un miliard de euro.

În aceste condiţii, se va ridica problema mentenanţei în fabricile de avioane din România, care în ciuda bancurilor autohtone, pot fi upgradate să îndeplinească standarde euro-atlantice. Cum deja probabil că se ştie, singurele fabrici de avioane,care încă mai funcţionează la turaţie extrem de redusă, sunt la Craiova şi la Bacău. De mai bine de 10 ani, în jurul acestora există un roi de ,,investitori” străini sau autohtoni, care urmăresc nu neapărat modernizarea acestora, cât valorizarea terenurilor aferente acestor fabrici. Cazul cel mai clar este la Avioane Craiova, unde procesul de privatizare a fost oprit datorită unor informaţii conform cărora singurul ofertant ar fi dorit să valorizeze imobiliar terenul.

De asemenea, această problemă a achiziţiei de avioane trebuie privită dintr-o perspectivă mult mai largă. Scutul anti-rachetă şi, mai nou, achiziţia de avioane fac parte, după părerea mea, din jocul politic de dinainte, dar şi după momentul alegerilor prezidenţiale. Cum Administraţia de la Washington a fost nevoită să îşi revizuiască strategia de amplasare a scutului antirachetă, după refuzul Cehiei şi al Poloniei, România era nevoită să facă cea mai bună înţeleger cu putinţă. Şi cum, spre deosebire de cehi sau de polonezi, noi nu am pus niciodată condiţii, deci nu stim cum se face, am fost nevoiţi să acceptăm ce ne-au dat americanii…un post de preşedinte de ţară şi, probabil, o înţelegere decentă cu privire la 24 de avioane F16.

Iată ce declara Niels Schnecker, un fost pilot de F16: “SUA ne dau echimpamentul, el trebuie să fie reparat, adus la standard, normal. F-16 Block 25 este în uz de 25 de ani, majoritatea navelor SUA, la un moment sau altul, au văzut acţiune, deci trebuie adus la standard. Mie mi-e teamă de training, eu n-aş lăsa pe mâna guvernului român să investească în training.(…)

Ceea ce trebuie să înţelegem din declaraţia domnului amintit mai sus este că modernizarea, sau ,,aducerea la standard” a acestor aparate de zbor trebuie şi poate fi făcută numai în cooperare cu americanii. Noi nu putem opta pentru alţi parteneri, când este vorba despre modernizarea avioanelor, chiar dacă aceştia ne oferă condiţii mai bune de plată. Mai mult decât atât, achiziţia de F16, la acest moment, ne obligă ca pe viitor, să cumpărăm doar avioane F16.

Vă ofer mai jos câteva detalii referitoare la F16

F-16 Fighting Falcon este un avion de luptă multirol proiectat iniţial de General Dynamics şi îmbunătăţit de Lockheed Martin pentru United States Air Force. A fost conceput iniţial ca avion de vânătoare cu greutate redusă. Dispune de comenzi de zbor electronice fly-by-wire (primul avion de luptă de serie echipat cu acest sistem), raport tracţiune-greutate supraunitar (începând cu variantele C/D), poate efectua viraje cu acceleraţie de 9g. În zbor manifestă stabilitate statică relaxată (negativă), de aceea nu poate fi pilotat fără sistemul computerizat fly-by-wire. Pe de altă parte, această instabilitate naturală îi conferă o manevrabilitate deosebită.
Armament
* Tunuri: 1× M61 Vulcan 20 mm Tun Gatling
* Rachete neghidate: CRV-7
* Rachete ghidate:
Aer-aer: 6× AIM-9 Sidewinder sau 6× AIM-120 AMRAAM sau 6x Python-4

Aer-sol: 6× AGM-65 Maverick sau 4× AGM-88 HARM

Antinaval: 4× AGM-119 Penguin, 2x AGM-84D Harpoon (Singapore/Israel F-16D)

* Bombe: 2× CBU-87 cu fragmentare, 2× CBU-89 mine, 2× CBU-97, 4× GBU-10 Paveway, 6x GBU-12 Paveway II, 6x bombe din seria Paveway ghidate prin laser, 4× JDAM, 4× Seria Mk 80, precum şi bombe nucleare cum ar fi Bombă nucleară B61

Categories: Economic, Militar Tags: , ,
  1. May 27, 2010 at 7:33 pm

    Hehe I’m really the only reply to this amazing post!?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: